Zijlstra Architecten

Een knipoog naar Delfts Rood

Locatie
Blije
Branche
Wonen
Opdrachtgever
Wonen Noordwest Friesland
Vragen over dit project? Neem contact op

Uitstraling met karakter

Aan de Klaphornewei in Blije stonden een 4-tal in slechte staat verkerende Delftsrode huurwoningen. Van onze opdrachtgever Wonen Noordwest Friesland kregen we bij de ontwerpopgave het verzoek mee om de karakteristieken van dit type woningen weer terug te laten komen in het straatbeeld.

Verder was een belangrijke vraag om deze 4 nieuwe sociale huurwoningen geschikt te maken voor zowel kleine als voor grotere gezinnen. Om beide doelgroepen te bedienen hebben we de woningen met de dakkapellen op het dak iets breder gemaakt. Daarmee wordt op de begane grond de woonkamer groter en ontstaat er op de verdieping de mogelijkheid voor een 3e slaapkamer.

Om het gewenste gevelbeeld zo gaaf mogelijk te houden hebben we ervoor gekozen om de bergruimte inpandig in het hoofdvolume in te passen. Op die wijze voorkomen we dat er aan de achterzijde een aanbouw nodig is en blijft de hoofdvorm zo helder mogelijk.

Karaktervol uiterlijk.

Door de zorgvuldige vormentaal en materialisering voegen de nieuwe woningen zich comfortabel in het bestaande omgevingsbeeld. Het nieuwe gevelbeeld sluit naadloos aan op de directe omgeving.

Met onze keuzes in vorm en materiaal geven we op hedendaagse wijze antwoord op het eerdere Delftsrode karakter van de bestaande woningen. Een mooie strakke rode gevelsteen, staande kozijnen, de vlakke dakpan in tegelverband, de kopgevel met een kloeke schoorsteen en schouderstukken, verbijzonderingen in het metselwerk, allemaal elementen die meehelpen om dit beeld te bewerkstelligen. De zorgvuldige detaillering speelt daarbij een grote rol.

Als verbijzondering van de entreepartij hebben we rondom de voordeur witte Holonite kaders aangebracht en is de dakkapel afgewerkt met zinken felswerk. 

Voor de huurder!

Graag helpen wij Wonen Noordwest Friesland bij haar opgave om haar huurders een optimale woonbeleving bieden. Dit project is daar weer een prachtig voorbeeld van.

Rudolf Zijlstra

Verder praten over jouw bouwplannen?

Kom dan eens bij ons langs. Onder genot van een kop koffie gaan we graag met je in gesprek. Een 1e afspraak is altijd vrijblijvend.