Zijlstra Architecten

Workum - Levensloopbestendige huurappartementen

Locatie
Workum
Branche
Wonen
Opdrachtgever
Dynhus
Vragen over dit project? Neem contact op

 

Heerlijk huren aan het water!

Op de plek van een voormalige basisschool hebben we voor Dynhus aan de Doltewal in Workum 15 nieuwe levensloopbestendige sociale huur appartementen gerealiseerd.

Een belangrijk uitgangspunt voor de ontwerpopgave was de wens om het gebouw door haar uitstraling toch een zodanige maat en schaal te geven dat het zich voegt in de bestaande korrelmaat van de omgeving.

Als concept voor het ontwerp hebben we daarom gekozen voor een gevelcompositie die bestaat uit verticale gemetselde gevelvlakken met een zadeldakvorm die met elkaar worden verbonden door een transparant geveldeel. Door te kiezen voor verschillende kleuren metselwerk wordt de onderlinge diversiteit in beeld vergroot en daarmee de kleinschaligheid van het geheel versterkt. De kozijnopeningen in de gevelvlakken worden verbijzonderd door het toepassen van een verticale gevelbekleding in combinatie met kaders van wit holonite. 

Prima uitzicht en levensloopbestendige voorzieningen.

Omdat op deze plek de straatgevel van de appartementen aan de zuidzijde ligt hebben we daar de plattegrondindeling op afgestemd: de woonkamer en keuken liggen aan de waterzijde waardoor de bewoner een fijn uitzicht heeft op alle activiteit op het water en op de voor het gebouw langs lopende weg. Bij mooi weer kan er op het balkon van de omgeving worden genoten.

Aan de achterzijde van het appartement liggen de entree en de 2 slaapkamers. Centraal in de plattegrond ruimte voor toilet, rolstoeltoegankelijke badkamer en de bijkeuken. De appartementen zijn bereikbaar via een centraal trappenhuis met lift. Op de begane grond is verder ook nog ruimte voor de bergingen voor de fietsen van de bewoners. Her parkeren van auto’s vindt uit het zicht plaats aan de achterzijde van het gebouw.

Masterplan Workum

De 15 appartementen maken onderdeel uit van het Masterplan Workum, een herstructureringsopgave in dit deel van Workum. In samenwerking met Plaatselijk Belang Workum, de omwonenden en de gemeente Súdwest-Fryslân, heeft corporatie Wonen Zuid West Friesland (nu Dynhus) hier een aantal renovatie- en nieuwbouwprojecten ontwikkeld.

De gemeente was verantwoordelijk voor de verbetering van de openbare infrastructuurvoorzieningen, de corporatie heeft een deel van haar bestaande woningbezit hier grondig gerenoveerd en op deze plek dus het wonen voor senioren mogelijk gemaakt.

Rudolf Zijlstra

Verder praten over jouw bouwplannen?

Kom dan eens bij ons langs. Onder genot van een kop koffie gaan we graag met je in gesprek. Een 1e afspraak is altijd vrijblijvend.