Zijlstra Architecten

Sneek - verduurzamen met karakter

Branche
Wonen
Vragen over dit project? Neem contact op

Karaktervolle historie.

De Stationsstraat in Sneek vormt met haar indrukwekkende bomenpracht vanaf het station een monumentale entree naar het centrum van Sneek. De grote koningslinden en paardekastanjes begeleiden de voorbijganger langs de prachtige woningen aan deze straat. Op de hoek met de Almastraat staat al ruim 100 jaar deze bijzondere woning. De nieuwe eigenaren hadden de wens om de woning qua comfort en energieverbruik naar de hedendaagse standaard te transformeren. Een mooie opgave voor ons om met behoud van het authentieke karakter deze verduurzaming te realiseren. 

Zorgvuldig inpassen.

Door de hoogwaardige ruimtelijke kwaliteit van de omgeving maakt het gebied deel uit van het beschermd stadsgezicht van Sneek. Vanwege deze status stelt de gemeente Súdwest Fryslân bovengemiddelde randvoorwaarden om zo de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te bewaken en te behouden. In dat streven kunnen wij ons zeker vinden!

We zijn na het benodigde historisch archiefonderzoek dan ook gestart met het ontwerpproces waarbij veel zorg en aandacht nodig was voor alle aanpassingen die de ruimtelijke kwaliteit beïnvloeden. Alle aanpassingen aan de woning (bijvoorbeeld nieuwe kozijnen, beglazing, gevelmetselwerk) zijn bedacht vanuit deze invalshoek en moesten zowel in de ontwerp fase als tijdens de uitvoering voldoen aan deze hoge standaard.

Duurzaam en comfortabel.

Naast de nodige aanpassingen aan de buitenzijde waren het verbeteren van de indeling van de woning en het verhogen van het wooncomfort natuurlijk ook belangrijke uitgangspunten. De bestaande woning is in fasen intern verbouwd en verduurzaamd. De begane grond is nu geheel in gebruik als ruimte voor de woonkamer en royale keuken.  Op de beide verdiepingen is voldoende ruimte voor slaap- en werkvertrekken. De geheel nieuwe houten trap op een centrale plek in de woning verbindt nu alle verdiepingen direct met elkaar. 

Daarbij waren verduurzaming en energiezuinigheid ook in dit project belangrijke aandachtspunten. De woning is aan de binnenzijde geheel voorzien van nieuwe geïsoleerde wanden. Vanzelfsprekend is de woning energiearm uitgevoerd door o.a.  toepassing van een warmtepomp- en wtw-systeem.

Interieur met karakter.

Door het aanbrengen van verfijnde details is er met deze interne aanpassing en verduurzaming een bijzondere woning met een sfeervol karakter ontstaan. 

De combinatie van de prachtige plafonds, de sfeervolle verlichting, het kleurenspel in de vloer- en wandafwerkingen zorgt voor een bijzonder interieur.

Daarmee hebben we ook in dit project weer een prachtige plek om fijn te kunnen wonen kunnen realiseren.  

Rudolf Zijlstra

Verder praten over jouw bouwplannen?

Kom dan eens bij ons langs. Onder genot van een kop koffie gaan we graag met je in gesprek. Een 1e afspraak is altijd vrijblijvend.