Zijlstra Architecten

Fijn wonen in Workum.

Locatie
Workum
Branche
Wonen
Opdrachtgever
Dynhus
Vragen over dit project? Neem contact op

Toplocatie om te wonen.

Waar eerder een aantal duplex rijwoningen uit de 60er jaren stonden hebben we voor Dynhus aan de Doltewal in Workum nu 12 nieuwe grondgebonden duurzame sociale huurwoningen gerealiseerd. Er zijn 8 halfvrijstaande woningen gebouwd met een levensloopbestendige woonprogramma op de begane grond en 4 rijwoningen voor gezinnen. 

Voor de huurders van deze woningen wilde Dynhus graag een extra duurzaamheidsslag maken: naast de bekende maatregelen (denk aan goed isoleren, luchtdicht bouwen, gasloos verwarmen) zijn er bij deze woningen een groot aantal pv panelen aangebracht die er voor zorgen dat de energienota voor de bewoners zo beperkt mogelijk blijft. 

Een ander belangrijk uitgangspunt voor de ontwerpopgave was de wens om de woningen een uitstraling te geven die aansluiting vindt bij de bestaande woningbouw in de omgeving. Door een zorgvuldige vormentaal en materialisering hebben de nieuwe woningen een prettige maat en schaal gekregen en voegen ze zich comfortabel in de bestaande korrelmaat van de omgeving. Ook aan de flora en fauna is gedacht: in de kopgevels van de woningen zijn in het metselwerk nestkasten ingebouwd.

 

 

Prima uitzicht en levensloopbestendige voorzieningen.

Door de prachtige ligging aan de Dolte hebben we er in het ontwerp voor gekozen om bij alle woningen een straatgerichte woonkamer toe te passen zodat de bewoner optimaal van het mooie uitzicht en de activiteit op het water kan genieten. Daarbij ligt de keuken bij de halfvrijstaande woningen meer aan de achterzijde van de woonkamer maar heeft deze via een raam in de zijgevel ook direct contact met buiten. Verder heeft de levensloopbestendige woning op begane grond vanzelfsprekend ook een slaapkamer met badkamer.  Allemaal maatregelen waardoor de woning voor een brede doelgroep geschikt is. 

Masterplan Workum

De 12 sociale huurwoningen maken onderdeel uit van het Masterplan Workum, een herstructureringsopgave in dit deel van Workum. In samenwerking met Plaatselijk Belang Workum, de omwonenden en de gemeente Súdwest-Fryslân, heeft corporatie Wonen Zuid West Friesland (nu Dynhus) hier een aantal renovatie- en nieuwbouwprojecten ontwikkeld.

De gemeente was verantwoordelijk voor de verbetering van de openbare infrastructuurvoorzieningen, de corporatie heeft een deel van haar bestaande woningbezit hier grondig gerenoveerd en op deze plek dus het wonen voor senioren en gezinnen mogelijk gemaakt.

Rudolf Zijlstra

Verder praten over jouw bouwplannen?

Kom dan eens bij ons langs. Onder genot van een kop koffie gaan we graag met je in gesprek. Een 1e afspraak is altijd vrijblijvend.